Therapeutische elastische kousen geven extra druk aan been of arm om ophoping van oedeem (vocht) tegen te gaan en om de bloedcirculatie te verbeteren. Elastische kousen zijn onder andere erg nuttig bij:

Chronisch veneuze insufficiëntie (CVI)
Onrustige benen/nachtelijke krampen
Varices (spataderen)
Trombose
Wondroos
Dependency Syndrome (inactiviteitsoedeem)
Lymfoedeem
Lipoedeem

Therapeutische elastische kousen worden gezien als therapeuticum en zijn in staat om de gevolgen van een (ongeneeslijke) medische aandoening, onder controle te houden en aanvaardbaar te maken.

Steunkousen of elastische kousen?

Het verschil tussen de bekende steunkousen en elastische kousen is de druk die de kous geeft. Er zijn verschillende drukklassen voor de elastische kousen. Een steunkous voldoet aan geen van deze drukklassen. Steunkousen werken uitsluitend preventief en kunnen comfortverhogend zijn, maar hebben geen therapeutische waarde. Tevens worden steunkousen niet vergoed door de zorgverzekeraar. In het geval van elastische kousen, vanaf drukklasse II, komt u wel in aanmerking voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar indien u een verwijsbrief heeft van een arts. De declaratie aan de zorgverzekeraar wordt rechtstreeks door ons ingediend bij uw zorgverzekeraar. Elastische kousen kunnen op 2 verschillende manieren gebreid worden (rondbrei of vlakbrei). Afhankelijk van onder andere de medische indicatie wordt een rondbrei- of vlakbreikous verstrekt.

Aanmeten

Het aanmeten van therapeutische elastische kousen dient te gebeuren op een oedeemvrij ledemaat. Om deze reden meten wij de elastische kousen altijd in de ochtend aan. Wanneer u al over elastische kousen beschikt vragen wij u deze gelijk aan te trekken wanneer u ’s ochtends opstaat. Indien u nog geen elastische kousen heeft zullen wij vroeg in de ochtend bij u langs komen, omdat er dan vaak oedeemvrij gemeten kan worden. Werkt u op doordeweekse dagen? Wij meten ook op zaterdagochtend aan!

Compressietherapie Zeeland komt uiteraard kosteloos bij u aan huis. Mocht u het niet prettig vinden dat wij bij u aan huis komen, dan bent u van harte welkom op onze aanmeetlocatie in Kapelle.

Afspraak maken? Neem contact met mij op.