Omdat er spanning op een elastische kous staat is het fijn om een hulpmiddel te gebruiken bij het aan- en uittrekken van de elastische kousen. Dit vergemakkelijkt het aan- en uittrekken en beschermt de elastische kousen.

Het meeste gebruikte hulpmiddel is een glijzak waardoor de elastische kous makkelijker over de voet te krijgen is. De glijzak is gemaakt van een zeer gladde stof. Tijdens het aan- en uittrekken adviseren wij u rubberen handschoenen te gebruiken, zodat u meer grip heeft en u de kous niet kapot kunt trekken.

Wanneer u voor het eerst elastische kousen krijgt zal ik u uitleggen hoe u de kousen aan en uit kunt trekken en zal ik dit ook samen met u oefenen.
Mocht het tijdens het oefenen niet zelfstandig lukken, dan zal ik met u bespreken welke mogelijkheden er nog meer zijn. Voor de ene is thuiszorg een goede uitkomst, waar de ander onafhankelijk wil blijven en toch echt graag zelf de kousen aan en uit wilt doen. In de loop der jaren zijn er veel hulpmiddelen op de markt gekomen die in zo een geval uitkomst kunnen bieden. Er bestaan hulpmiddelen die ervoor zorgen dat u niet zo ver hoeft te bukken, maar ook zijn er hulpmiddelen die ervoor zorgen dat u veel minder inspanning (kracht) hoeft te leveren. Welk hulpmiddel het beste bij u past kan ik samen met u bespreken. In vrijwel alle gevallen worden deze hulpmiddelen vergoedt vanuit de basisverzekering door uw zorgverzekeraar.

Compressietherapie Zeeland werkt nauw samen met meerdere ergotherapeuten die u kunnen helpen met het oefenen van het aan- en uittrekken van de elastische kousen. Zij beschikken over alle soorten aan- en uittrekhulpmiddelen om zo met u te kunnen kijken welk hulpmiddel het prettigst voor u is. U krijgt vanuit uw basisverzekering 10 uur vergoed om samen met de ergotherapeut te oefenen. Mocht u graag van dit aanbod gebruik willen maken, neem dan contact met mij op.

Handylegs

Steve+

Doff ’n Donner